Vinkkejä rentoutumiseen kiireisen ja stressaavan päivän jälkeen

Käytkö usein ylikierroksilla työpäivän jälkeen? Jos elämä on kiireistä ja stressaavaa, ja koet olevasi jatkuvasti paineen alla, on tärkeää oppia rentoutumaan ja palautumaan kunnolla stressaavan päivän jälkeen. Stressi ja ahdistus usein kasaantuvat, ja usein sitä tulee tehtyä harmia niin itselleen kuin ihmisille ympärillään. Hyvinvointi ei ole vain liikkumista ja terveellisesti syömistä. Hyvinvointi on myös mielen hyvinvointia, ja kaikki nämä tekijät ovat yhteyksissä toisiinsa.

Stressiä ja ahdistusta voi yrittää työstää. Oletko yleensä täysin läsnä hetkessä? Kuunteletko ihmisiä ympärilläsi vai oletko stressin takia usein omissa ajatuksissasi? Pysähdy ja hengitä. Mieti, mitä voit tehdä juuri nyt tunteaksesi itsesi vähemmän stressaantuneeksi…

Keinoja rentoutumiseen kiireisen ja stressaavan päivän jälkeen

Irtaudu puhelimestasi ja tietokoneestasi

Kun pääset kotiin, irtaudu puhelimestasi ja tietokoneestasi. Anna silmillesi ja aivoillesi tauko. Olemme jatkuvasti informaation ympäröimänä. Emme pysty kunnolla rentoutumaan, jos selailemme vähän väliä eri verkkosivujen ja sosiaalisen median kanavien välillä.

Haasta itsesi: Jätä puhelimesi laukkuun tai vaikka eteisen lipaston päälle, kun pääset työpäivän jälkeen kotiin. Vältä käyttämästä puhelintasi tai käytä sitä vain, jos on aivan pakko.

Meditoi ja tee hengitysharjoituksia

Tyhjennä mielesi ja harjoita meditointia. Vähennä stressiäsi keskittymällä hengittämiseen. Jos sinulla ei ole kokemusta meditoinnista, voit kokeilla esimerkiksi jotakin applikaatiota, mikä auttaa sinua pääsemään alkuun (vältä kuitenkin jumittumasta puhelimen näytön ääreen). Meditointi on erinomainen tapa aloittaa aamu tai lopettaa päivä ennen nukkumaanmenoa. Meditointia ja hengitysharjoituksia voi tehdä missä vain, vaikka työpisteessäsi tai autossa ennen kotiin ajamista. Kannattaa kokeilla!

Ulkoile

Lähde kävelylle tai kevyelle hölkälle luontoon ja nauti raikkaasta ilmasta. Voit kuunnella lempimusiikkiasi (tai olla hiljaa ajatustesi kanssa) ja yrittää unohtaa stressaavat ajatukset. Kun saat adrenaliinin virtaamaan, voit varmasti paremmin!

Valitse jokin mieluisa harrastus

Liiku. Joogaa. Venyttele. Harrastus voi olla mikä tahansa, mutta jokin liikuntaan liittyvä harrastus on aina suositeltavaa. Liikunta ei ole vain kuntoasi varten, mutta myös mieltäsi ja aivojasi varten. Kun liikut, kehosi vapauttaa endorfiineja. Endorfiinit ovat vuorovaikutuksessa aivon reseptoreiden kanssa, jotka vähentävät kivun tuntua. Ne ovat myös osallisena hyvänolon tunteen käynnistämisessä kehossa.

Kokkaa jotakin herkullista ja terveellistä ruokaa

Ruoanlaitto voi olla hyvinkin rentouttavaa; anna stressin häilyä kokatessa ja lopuksi nauti ravintorikkaasta ruoasta.

Kirjoita päiväkirjaa

Anna ajatusten virrata ja ala kirjoittaa. Reflektoiva kirjoittaminen auttaa sinua jäsentämään asioita päässäsi ja pian jotkut asiat saattavat tuntua järkevämmiltä tai vähemmän ahdistavilta. Myös kiitollisuudesta kirjoittaminen voi olla kannattavaa: listaa asioita, joista olet kiitollinen. Tämä myös lisää onnellisuuden tunnetta ja vähentää stressiä.

Lue kirjaa ja lähde sen tarinan vietäväksi

Keskity lukemiseen sen sijaan että keskittyisit omiin ajatuksiisi. Saat kirjan tarinan kautta uutta ajateltavaa.

Vietä aikaa rakkaittesi kanssa

Laita puhelimesi ja työsi sivuun. Vietä aikaa perheesi ja ystäviesi kanssa. Nauti hetkestä ja osoita kuinka välität heistä.

Juo yrttiteetä

Kokeile kofeiinitonta teetä, kuten kamomilla-teetä. Se rentouttaa mieltäsi.

Pyri menemään nukkumaan aikaisin

Uni on yksi tärkeimmistä tekijöistä hyvinvoinnin kannalta. Pyri menemään nukkumaan aikaisin ja saamaan sopivan pituiset yöunet (7-8h). Jos olet jatkuvasti väsynyt, pienetkin asiat arjessasi saattavat tuntua haastavilta ja stressaavilta.

Kaikista tärkeintä on kuitenkin löytää aikaa asioille, joista oikeasti nautit.

Voit myös kokeilla tätä rentoutusharjoitusta

Rentouta keho ja mieli. Kesto 8 min.

***

Oletko jo liittynyt meidän Facebook ryhmään Kotitreeni ja hyvinvointi? Ryhmän tarkoituksena on toimia vertaistukena, keskustelufoorumina ja tsemppikaverina. Voit liittyä ryhmään mukaan TÄSTÄ.

Tutustu palveluun: www.treenaakotona.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *