Kuinka rutinoittaa treenaaminen?

Onko sinulla vaikeuksia rutinoittaa treenaaminen? Monet aloittavat treenaamisen ”kaikki tai ei mitään” asenteella. Haluat tehdä elämäntapamuutoksen: hankit kuntosalijäsenyyden, käyt salilla innokkaasti muutaman viikon ajan, mutta jostain syystä treenaaminen loppuu kuin seinään… pitkäksi aikaa. Tämä on varmasti meille monille tuttua.

Terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta olisi kuitenkin järkevämpää tehdä aina jotakin, edes jotakin kevyttä, pitkässä juoksussa ja muodostaa treenaamisesta elämäntapa.

Kuinka tehdä liikunnasta osa viikoittaisia rutiineja?

Treenaamisen rutinoitumiseen ei ole salaisia kikkoja, sinun vain täytyy sitoutua. Sinun tulee uskoa siihen, että muutos on mahdollista ja pystyt elämäntapamuutokseen. Usko muutokseen onkin avain uuden tavan rutinoitumiseen. Tässä alla on vinkkejä siihen, kuinka tehdä liikunnasta rutiini ja elämäntapa.

Tee siitä helppoa

Treenaaminen voi olla helppoa. Onko lähin kuntosali liian kaukana kotoasi? Tuntuuko, että aika ei riitä treenaamiseen? Osta esimerkiksi pari kahvakuulaa kotiin ja voit tehdä treenejä helposti kotonasi. Aseta rima tarpeeksi alas ja aloita maltillisesti. Mitä tahansa suunnittelet tekeväsi, aloita niin, että voit treenata vaivattomasti.

Valitse laji tai liikuntamuoto, josta oikeasti pidät

Jos treenaaminen tuntuu hankalalta, muista että voit valita liikuntamuodon, josta oikeasti pidät. Tee siitä hauskaa! Jos et tykkää käydä kuntosalilla, siellä käymisessä ei todennäköisesti muodostu sinulle rutiinia. Jos pidät pilateksesta tai esimerksi tanssimisesta, siitä todennäköisemmin muodostuu sinulle rutiini.

Suunnittele viikkosi

Suunnittele viikon treenit jo sunnuntaina. Päätä minä päivinä treenaat ja pysy suunnitelmassa. Tee se suunniteltu treeni silloinkin, kun laiskottaa. Jos 4-5 kertaa viikossa treenaaminen tuntuu liian isolta haasteelta, pyri treenaamaan edes 1 tai 2 kertaa viikossa. Tee mitä pystyt, johdonmukaisesti. Tee sitä usein.

Aseta tavoitteita

Mitkä ovat tavoitteesi? Kuinka mittaat edistymistäsi? Asettamalla tavoitteita ja onnistumalla niiden saavuttamisessa saat enemmän positiivisia onnistumisen tunteita, jotka lisäävät itsevarmuuttasi ja sitä todennäköisemmin jatkat samaan malliin… ja saatat hiljalleen asettaa tavoitteesi jopa korkeammalle! On tärkeää asettaa sekä lyhyen aikavälin että pidemmän tähtäimen tavoitteita, jotka ovat realistisia. Mieti, mitkä ovat päivittäiset, viikoittaiset ja kuukausittaiset tavoitteesi.

Palkitse itsesi

Palkinto voi olla vaikka herkullinen smoothie treenin jälkeen tai uusien treenivaatteiden ostaminen, kun olet päässyt tiettyyn tavoitteeseen. Jollekin treenin jälkeinen adrenaliini riittää palkinnoksi. Kuinka sinä palkitset itsesi? Palkinto todennäköisesti motivoi sinua treenaamaan ja saavuttamaan tavoitteesi, joten mieti tarkkaan, mikä se voisi olla.

Ole tilivelvollinen jollekin

Treenin rutinoituminen saattaa alkuun tuntua hankalalta. Me ihmiset olemme taitavia keksimään kaikenlaisia tekosyitä: ”Olen väsynyt”, ”Huomenna on uusi päivä, voin treenata silloin”, ”Päätä särkee”. Pyri minimoimaan tekosyyt ja puhu projektistasi jollekin, esim. ystävälle tai partnerille, jolle olet tilivelvollinen kertomaan treeneistäsi, tekemättä jääneistä treeneistä sekä saavutuksistasi. Voit myös pitää treenipäiväkirjaa, jos jollekin toiselle puhuminen ei tunnu luontevalta.

Ole armollinen itsellesi

Treenin ei pitäisi olla rangaistus. Sen sijaan olisi hyvä asennoitua siihen, että treenaat, koska välität itsestäsi, kropastasi, elämästäsi ja tulevaisuudestasi. Ota pieniä askeleita kerrallaan. Tee joka kerta sen hetkinen parhaasi. Älä pety suoritukseesi; 15 minuutin hölkkä tai kevyt kehonpainotreeni ovat aina parempia vaihtoehtoja kuin sohvalle jääminen.

Epäonnistumisia tulee aina tapahtumaan, se on normaalia. Älä ole liian ankara itsellesi. Jos epäonnistumisia kuitenkin tapahtuu jatkuvasti, kokeile jotakin muuta liikuntamuotoa tai etene hitaammin.

Älä myöskään vertaa itseäsi muihin. Jokainen aloittaa jostakin. Lenkkipolulla ohitsesi kiitävä juoksija on saattanut harrastaa juoksua jo vuosia ja itse olet vasta aloittelija. Muista, että treenaat itseäsi varten etkä ketään muuta varten.

Aloita…

On turha odottaa sitä “täydellistä” hetkeä aloittaa treenaaminen. Sellaista ei ole. Tekosyitä tulee ja menee aina. Mikä sinua oikeastaan edes pidättelee? Laiskuus? Et todennäköisesti ole edes laiska, uuden aloittaminen on aina haastavaa, mutta et koskaan tule kehittymään, jos et vain aloita. Muista aloittaa maltillisesti.

***

Tsemppiä treenaamiseen!

Oletko jo liittynyt meidän Facebook ryhmään Kotitreeni ja hyvinvointi? Ryhmän tarkoituksena on toimia vertaistukena, keskustelufoorumina ja tsemppikaverina. Voit liittyä ryhmään mukaan TÄSTÄ.

Tutustu palveluun: www.treenaakotona.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *