HIIT tekee kropastasi rasvanpolttokoneen

Kuinka vaihtelevaa on vapaa-ajan liikuntasi? Tällä kertaa en tarkoita laji-kirjoa, vaan tehoja. Yksi kyykky jokaisesta kyllä vastauksesta. Lenkkeiletkö useimmiten samaa vauhtia? Käytkö aina samassa jumpassa? Ovatko sykemittarisi lukemat yhtä ennalta arvattavia kuin uutistoimittajan aloitussanat?

Terveysliikkujalle on tärkeintä, että ylipäänsä liikkuu. Kyllä, näin se on! Jos tavoittelet enemmän tai kaipaat vaihtelua, monipuolisuuden merkitys korostuu. Tällä kertaa perehdymme liikuntamuotoon, joka monien muiden etujensa lisäksi tehostaa rasvojen käyttöä energiana. Toisin sanoen, lisää rasvanpolttoa.

 Korkeatehoinen intervalliharjoittelu

Urheilijat ovat hyödyntäneet korkeatehoista intervallitreeniä eli HIIT-harjoittelua ainakin 1900-luvun alusta alkaen. Moninkertaiset olympiamitalistit Hannes Kolehmainen (Tukholma 1912) ja Paavo Nurmi (Antwerpen, Pariisi ja Amsterdam 1920-1928) käyttivät harjoitusmuotoa menestyksekkäästi harjoittelussaan.

Viime vuosikymmenien aikana myös liikunnan harrastajat ovat innostuneet HIITistä. Oletko sinäkin jo kokeillut? Valitset lajin, jolla saat sykkeen ylös. Yksi spurttaa juosten, toinen sauvakävelee ylämäkiä ja kolmas tekee vauhdikasta kuntopiiriä. Laitat kaikki peliin 0.5 – 4 minuutin ajan, ja sen jälkeen palaudut pari minuuttia. Tämä sykli toistetaan 4-10 kertaa. Tapoja toteuttaa HIITiä on monia ja urheilijat käyttävät myös lyhyempiä työjaksoja.

Rasvojen käyttö tehostuu

Kuntoilijat hyötyvät HIITistä monin tavoin. Yksi tärkeä HIIT-tutkimuksen osa-alue viime vuosikymmenen aikana on ollut harjoitus metodin vaikutus rasvojen käyttöön. Tutkimuksissa on huomattu, että heti yhden HIIT-treenin jälkeen elimistö käyttää rasvaa tehokkaasti energianlähteenä ja HIIT-harjoittelujakso parantaa elimistön kykyä käyttää rasvoja energiana.
Miten se on mahdollista?

Korkeatehoisessa harjoituksessa hiilihydraatit ovat ensisijainen energianlähde ja rasvojen käyttö on hyvin vähäistä. Rasvojen käyttö lisääntyy, kun harjoituksen teho laskee. Näin ollen on loogista, että kohtuu tehoisen liikunnan harrastaminen tehostaa elimistön kykyä käyttää rasvoja energiana. Reipas sauvakävely tai hölkkälenkki ovat hyviä esimerkkejä. Mukana? Hyvä.

Sama positiivinen rasvojen käytön tehostuminen tapahtuu myös HIIT-harjoittelun seurauksena. Aikaa korkeatehoiseen harjoitteluun tarvitsee käyttää kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin matala- tai kohtuutehoiseen treeniin. Kiireisen pelastus! Rasva ei pala HIIT-harjoittelun aikana, vaan sen jälkeen. Tämän blogikirjoituksen toinen osa kertoo mitä kehossasi tapahtuu, kun spurttailet täysillä. Rasvanpoltto tehostuu yllättävän monen tekijän vaikutuksesta.

Tsemppiä treeneihin!

Tästä voit katsoa meidän tarjoamat HIIT- treenit!

Lähde: Awesome Digi 2016.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *