Mitä on järkevä ja tehokas harjoittelu?

Usein törmään juuri tähän kysymykseen työssäni. Ihmiset haluavat tietää, mikä on paras tapa päästä hyvään kuntoon. Ohjeita on nykyään paljon saatavilla ja ihmisillä on vaikea valita näistä itselleen sopivaa tapaa.

Mistä lähteä liikkeelle?

Ensisijaisesti pitäisi lähteä liikkeelle omista tavoitteista ja tämänhetkisestä kuntotasosta. Internet on täynnä erilaisia treenipalveluita, jotka monet suoltavat samat salitreenit niin kokeneelle konkarille kuin aloittelijalle. Näinhän homma ei vaan toimi!

Itse lähtisin liikkeelle harjoittelun monipuolisuudesta. Kaikkia kunnon osa-alueita tulisi treenata sopivassa suhteessa. Liikkuvuutta, lihaskuntoa ja aerobista kuntoa. Moni myös kokee sen, mikä hyvä kunto on kovin erilailla. Toiselle se on sitä, että pystyy nostamaan penkkipunnerruksessa 100 kiloa ja toinen haluaa juosta maratonin. Kolmas haluaa osata seistä käsillä ja tehdä spagaatin. Minun mielestäni hyvä kunto koostuu näistä kaikista ja tähän myös treenaakotona.com palvelun idea perustuu. Tuomme joka viikko monipuolisesti treenejä jotka kuormittavat kehoasi sopivassa suhteessa.

Mikä on sopiva määrä harjoittelua?

Jälleen joudumme miettimään tavoitteita ja kuntotasoa. Kaikkein tärkein asia on säännöllisyys ja monipuolisuus. Aloittelijat tekevät usein sen virheen, että lähtevät liian rajusti liikkeelle ja innostus lopahtaa. Kaksi – kolme monipuolista treeniä viikossa säännöllisesti riittävät alkuun vallan mainiosti. Tähän lisäksi arkiliikunnan lisääminen ja oma aktiivinen elämä tuovat alkuun sopivan määrän liikuntaa.

Kokeneemmat treenaajat voivat harjoitella paljon useammin. Hyvin usein huomaan vaan työssäni, että kokeneemmilla treenaajilla homma polkee paikoillaan, koska saatetaan harjoitella jopa liikaa ja yksipuolisesti. Ei uskalleta kokeilla uusia asioita ja harjoittelu on ollut samanlaista vuodesta toiseen. Maanantaina salilla penkkiä, keskiviikkona sama kympin lenkki jne.. Treenaakotona.com tuo joka viikko 3 uutta treeniä ja uutta ärsykettä kropalle. Tämä on järkevää! Uskalla kokeilla uusia tapoja harjoitella. Muista pitää harjoittelussa myös lepopäiviä ja kevyempiä viikkoja.

Itse olen huomannut harjoittelussa seuraavaa: Nykyään harjoittelen vähemmän ja olen keskittynyt treeneissä myös paljon lihashuoltoon ja liikkuvuuteen. Palautuminen on parantunut ja koen olevani tällä hetkellä paremmassa kunnossa kuin parikymppisenä. Eli harjoittelu on järkevöitynyt. Kuuntele kehoasi! Treenaa järkevästi, monipuolisesti ja ennen kaikkea nauti liikunnasta ja siitä saatavasta nautinnosta. Älä tee asioista liian monimutkaista. Treenaaminen ei saa olla stressiä lisäävä tapa vaan sitä vähentävä.

Niskat menivät hieman juntturaan tätä kirjoittaessa, niinpä teenkin nyt Anskun keppijumpan treenaakotona.comin arkistosta, koska kuuntelen kehoani ja sitä se tällä hetkellä tarvitsee!

-Jukka

Tutustu palveluun TÄSTÄ.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *