Treenauksen trendit 2000-luvun alusta tähän päivään

Olen aloittanut työskentelyn liikunta-alalla 2000-luvun alkupuolella suomalaisessa kuntosaliketjussa. Samoihin aikoihin Suomessa aloitettiin kouluttamaan ensimmäisiä personal trainereitä. Suurin osa kuntosaleilla työskentelevistä ”personal trainereistä” olivat kuntosaliohjaajia/omaohjaajia. Samoihin aikoihin Suomeen rupesi rantautumaan isompia saliketjuja ja homma meni nopeasti kohti isompaa bisnestä. Personal training oli näihin aikoihin vielä hiukan tuntematon ilmiö ja vain harvat sitä käyttivät. Sen koettiin olevan ainoastaan rikkaiden hupia.

Treenaus oli näihin aikoihin hyvin perinteistä saliharjoittelua. Ryhmäliikunta puolella spinning ja bodypump olivat suosituimpia tunteja ja taitavat olla sitä vielä tänä päivänäkin. Uusia tuotteita alettiin kehittämään ryhmäliikuntapuolella ja suurin osa niistä floppasi. Osa tuotteista on edelleen markkinoilla ehkä hieman eri nimisinä. Ruvettiin puhumaan toiminnallisesta harjoittelusta/functional training. Tästä ilmeistyi noihin aikoihin myös muutamia kirjoja. Toiminnallinen harjoittelu oli tuolloin hyvin erilaista, miten se tänä päivänä koetaan. Yritettiin keksiä kuntosalin puolella mitä ihmeellisempiä liikkeitä. Yhdistettiin tasapainoa, kehonhallintaa ja lihaskuntotreenausta. Hieman ruvettiin ”dissaamaan” perinteistä kuntosaliharjoittelua. Toiminnallinen harjoittelu oli muka ainoa oikea tapa treenata. Tässä mentiin ehkä hieman mönkään.

Vuonna 2006 siirryin personaltraineriksi yhteen suurimmista kuntosaliketjuista. Personaltraining ei vielä ollut vielä lyönyt itseään läpi, mutta kiinnostus oli kasvanut ja personal trainereitä käyttivät myös ”tavalliset ihmiset”. Harjoittelussa toiminnallisuus oli kasvussa ja ensimmäisiä kahvakuulia ja muita yksinkertaisia välineitä alkoi näkyä saleilla. Itse tutustuin kahvakuulaharjoitteluun internetistä löytyvien ohjeiden avulla ja harjoittelin kahvakuulalla säännölliseti vetäen myös koulutuksia ja ryhmäliikuntatunteja. Pikkuhiljaa toiminnallinen harjoittelukin muutti muotoaan. Keskityttiin perusliikkeisiin: kyykkyihin, nostoihin ja omankehon treeneihin. Ruvettiin ajattelemaan liikkuvuusharjoittelua, lihastasapainoa ja kehon toimintaa. Ensimmäisiä crossfit-saleja rupesi rantautumaan Suomeen ja viime vuosina se on ollutkin harjoittelussa kova trendi ja jatkaa kasvamistaan.

Tulevaisuudessa uskon, että uusia trendejä tulee ja menee. Kokoajan pyritään kehittämään uusia tuotteita kuntosaleille, mutta totuus on, että harva niistä tulee koskaan pääsemään spinningin tai bodypumpin tasolle suosiossaan. Perusasiat liikunnassa on jo keksitty. Kyykkyyn meno ja muut perusliikkeet ovat vaan parhaita liikkeitä, eikä riitä että treeneille keksitään jokin uusi hieno nimi. Seuraava trendi harjoittelussa tulee olemaan online training. Treenaa kotona, mökillä tai missä tahansa internetin välityksellä. Nyt teknologia mahdollistaa sen, että huipputrainerit tulevat sinun luoksesi. Uskon, että seuraavien vuosien aika tämä tulee olemaan kovin juttu liikuntabisneksessä. Kotitreeni tulee olemaan hyvä extra esim. saliharjoittelulle. Kiireisen arjen keskellä, kun aina ei kerkeä lähteä harrastamaan, on online treenit loistava tapa pitää terveydestään ja kunnostaan huolta. Tässä kehityksessä treenaakotona.com tulee olemaan myös vahvasti suunnannäyttäjänä.

-Jukka / Personal Trainer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *